Syndetics omslagsbild
Bild från Syndetics

Polarexpeditionernas proviant 1872-1949 / K-G Norén ; kartor: Per Lindroos.

Av: Medverkande: Materialtyp: TextTextSpråk: Svenska Utgivningsuppgift: [Stockholm] : Nielsen & Norén Förlag, [2021]Tillverkare: Halmstad : Bulls Graphics, 2021Beskrivning: 364 sidor illustrationer 25 cmInnehållstyp:
  • text
Medietyp:
  • unmediated
Bärartyp:
  • volume
ISBN:
  • 9789198361742
Ämnen: DDK-klassifikation:
  • 641.5911 23/swe
Annan klassifikation:
  • Qca:k
  • Ns.07:k
Sammanfattning: Här kan du läsa om hur ett dussin viktiga expeditioner till Arktis och Antarktis mellan 1872 och 1949 löste frågorna om proviant. Allt mellan sälkött och pingvindiet till luxuösa konserver med oxfilé eller falsk sköldpaddssoppa kunde stå på menyn. Knappast någon polarfarare undgick den berömda pemmikanen, som kunde omvandlas till goda stuvningar. Eller vad sägs om isbjörnskött marinerat i saltvatten, och för att inte frysa innan middagen förvarades direkt på kroppen innanför kläderna. De flesta polarfarare klarade äventyren bra, mycket få fick svälta. Shackleton och Scott fick på grund av otur och kanske dålig planering uppleva en exempellös hunger under sina färder till och från Sydpolen. Men tillbaka på basen tog de igen detta och frossade på nybakade scones drypande av smör.
Exemplartyp: Bok Listor som exemplaret finns i: Kulturrådet 2022_1
Bestånd
Exemplartyp Hembibliotek Avdelning Hyllsignatur Status Förfallodatum Streckkod Exemplarreservationer
Bok Bok Alingsås bibliotek Facklitteratur Alingsås Vuxenavdelningen - Plan 2 641.5 Tillgänglig 80068228536
Antal reservationer: 0

Här kan du läsa om hur ett dussin viktiga expeditioner till Arktis och Antarktis mellan 1872 och 1949 löste frågorna om proviant. Allt mellan sälkött och pingvindiet till luxuösa konserver med oxfilé eller falsk sköldpaddssoppa kunde stå på menyn. Knappast någon polarfarare undgick den berömda pemmikanen, som kunde omvandlas till goda stuvningar. Eller vad sägs om isbjörnskött marinerat i saltvatten, och för att inte frysa innan middagen förvarades direkt på kroppen innanför kläderna. De flesta polarfarare klarade äventyren bra, mycket få fick svälta. Shackleton och Scott fick på grund av otur och kanske dålig planering uppleva en exempellös hunger under sina färder till och från Sydpolen. Men tillbaka på basen tog de igen detta och frossade på nybakade scones drypande av smör.

Teknik från Koha