Syndetics cover image
Image from Syndetics

Sîbera şeva tarî / Mehmed Dehsiwar.

By: Material type: TextTextLanguage: Kurdish Publisher: Stockholm : Apec förlag, 2022Edition: Första upplagaDescription: 415 sidor 21 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789188333896
Other title:
  • Den mörka nattens skugga [Parallel title]
Subject(s): Genre/Form: DDC classification:
  • 891.5973 23/swe
Other classification:
  • Hqcc.01
Summary: Dehsiwars nya roman handlar om oroligheterna på 80-talets Turkiet och Kurdistan men har sin bakgrund från början av 1900-talet där den turkiska staten försökte skapa en nation stat som fördärvade hela området och miljontals människors massmord och fördrivning. För att skapa en sådan stat måste alla övriga nationer och minoriteter acceptera tvångintegrationen eller utrotas. I början av 1915 började först folkmordet på armenier och senare tvångsförflyttades greker och Pontus folket. Syrianer och kurdiska yezider flyttade till Europa efter repressalier och förföljelser. Kurder som hade engagerat sig för sin frihet under ottomanska imperiet fortsatte kämpa även efter republikens upprop för att skapa egen stat. Från 1920 till 1940-talet gjorde kurderna uppror mot den nya nationalistiska staten i hopp att få egen styre för att leva i fred och frihet. Kurdernas motstånd mot kolonialismen och frihetskampen har sedan dess inte stagnerat och fortsatt i samma takt.
Item type: Bok List(s) this item appears in: Kulturrådet 2023_1
Holdings
Item type Home library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Bok Alingsås bibliotek Andra språk Alingsås Vuxenavdelningen - Plan 2 Roman kurdiska Available 80067927747
Total holds: 0

Dehsiwars nya roman handlar om oroligheterna på 80-talets Turkiet och Kurdistan men har sin bakgrund från början av 1900-talet där den turkiska staten försökte skapa en nation stat som fördärvade hela området och miljontals människors massmord och fördrivning. För att skapa en sådan stat måste alla övriga nationer och minoriteter acceptera tvångintegrationen eller utrotas. I början av 1915 började först folkmordet på armenier och senare tvångsförflyttades greker och Pontus folket. Syrianer och kurdiska yezider flyttade till Europa efter repressalier och förföljelser. Kurder som hade engagerat sig för sin frihet under ottomanska imperiet fortsatte kämpa även efter republikens upprop för att skapa egen stat. Från 1920 till 1940-talet gjorde kurderna uppror mot den nya nationalistiska staten i hopp att få egen styre för att leva i fred och frihet. Kurdernas motstånd mot kolonialismen och frihetskampen har sedan dess inte stagnerat och fortsatt i samma takt.

Kurdisk text (kurmanji) med latinskt alfabet

Powered by: Koha