Syndetics cover image
Image from Syndetics

På Hvitfeldtska bodde vi / Nils Petter Löfstedt ; redaktörer: Nils Petter Löfstedt & Daniel Möller.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: [Malmö] : Himlens mörkrum bokförlag, 2023Edition: Första upplaga 2023Description: 113 onumrerade sidor huvudsakligen illustrationer 26 cmContent type:
  • text, still image
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789152779354
Subject(s): Genre/Form: DDC classification:
  • 303.623094867345022 23/swe
Other classification:
  • Kc
  • Ocla-cz Göteborg
Summary: Denna fotobok publicerar unika bilder och vittnesmål från polisens belägring och senare stormning av Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg 2001, händelsen som inledde vad som brukar kallas Göteborgskravallerna i samband med EU-toppmötet där. Även fotografen Nils Petter Löfstedt greps på skolan. I hans hyllade dokumentära långfilm som visades på svenska biografer våren 2023 tog svenska aktivister tillbaka rätten över sin egen historia. Boken "På Hvitfeldtska bodde vi" tillåter dem att tala för sin version inifrån händelserna på skolan, på ett sätt som filmens rappa berättande aldrig kan rymma. Här ges också plats åt två av dem som kom att bli medlare utanför Hvitfeldtska 2001: Hans Abrahamsson och Tord Björk. De medverkar i boken för att hjälpa till att reda ut vad det var som hände. De bidrar med personliga tankar och insikter utifrån sina unika positioner i svenskt demokratiarbete. Freds- och konfliktforskaren Hans Abrahamsson gjorde grundliga undersökningar av polisens och säkerhetstjänstens beslut och handlingar. Tord Björk analyserar händelserna i Göteborg utifrån sitt starka engagemang i svensk folkrörelse. År 2001 reser Nils Petter Löfstedt med en vän till Göteborg för att delta i protesterna vid EU-toppmötet och president George W Bushs besök. Han bor på Hvitfeldtska gymnasiet. Skolan har förberetts som konferens- och besökscentrum samt övernattningsbostad för tillresta. Med sig har han sin kamera och en dröm om att bli fotograf. På morgonen den 14 juni spärrar polis av skolan och allt som planerats slås sönder. Dagen blir överrumplande och våldsam. Tio timmar senare grips samtliga 459 personer på skolan. Men gömda i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film: Nils Petters bilder.
Item type: Bok List(s) this item appears in: Kulturrådet 2024_1
Holdings
Item type Home library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Bok Alingsås bibliotek Facklitteratur Alingsås Vuxenavdelningen - Plan 2 303.6 Available 80068636987
Total holds: 0

Denna fotobok publicerar unika bilder och vittnesmål från polisens belägring och senare stormning av Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg 2001, händelsen som inledde vad som brukar kallas Göteborgskravallerna i samband med EU-toppmötet där. Även fotografen Nils Petter Löfstedt greps på skolan. I hans hyllade dokumentära långfilm som visades på svenska biografer våren 2023 tog svenska aktivister tillbaka rätten över sin egen historia. Boken "På Hvitfeldtska bodde vi" tillåter dem att tala för sin version inifrån händelserna på skolan, på ett sätt som filmens rappa berättande aldrig kan rymma. Här ges också plats åt två av dem som kom att bli medlare utanför Hvitfeldtska 2001: Hans Abrahamsson och Tord Björk. De medverkar i boken för att hjälpa till att reda ut vad det var som hände. De bidrar med personliga tankar och insikter utifrån sina unika positioner i svenskt demokratiarbete. Freds- och konfliktforskaren Hans Abrahamsson gjorde grundliga undersökningar av polisens och säkerhetstjänstens beslut och handlingar. Tord Björk analyserar händelserna i Göteborg utifrån sitt starka engagemang i svensk folkrörelse. År 2001 reser Nils Petter Löfstedt med en vän till Göteborg för att delta i protesterna vid EU-toppmötet och president George W Bushs besök. Han bor på Hvitfeldtska gymnasiet. Skolan har förberetts som konferens- och besökscentrum samt övernattningsbostad för tillresta. Med sig har han sin kamera och en dröm om att bli fotograf. På morgonen den 14 juni spärrar polis av skolan och allt som planerats slås sönder. Dagen blir överrumplande och våldsam. Tio timmar senare grips samtliga 459 personer på skolan. Men gömda i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film: Nils Petters bilder.

Powered by: Koha